دعوای سلب حضانت فرزند
سلام بهترین وکیل مشهد ی
حضانت فرزند بالای 18 سال
در صورتیکه که هرمورد از فرزندان پسر یا این که دختر به سن بلوغ برسند از حضانت بیرون می گردند و خودشان میتوانند انتخاب نمایند که با کدام یک از پدر و مادر معاش نمایند و ضابطه هم بنابر برخواست و مصلحت نوباوه بدین تعیین احترام میگذارد.
موقعیت حضانت فرزند
وضعیت حضانت فرزند
فرزندی که پایین حضانت قرار میگیرد ممکن میباشد زیر وضعیت مختلفی قرار بگیرد بدین معنی که حضانت ممکن میباشد ناشی از اشکال جدایی اعم از جدایی توافقی یا این که رجعی و بائن باشد یااینکه حضانت به جهت فوت پدر و مادر ،وصلت دوباره یا این که به باعث سلب حضانت از یکیاز پدر و مادر باشد که به دنبال هریکی را تفصیل میدهیم:
حالت حضانت فرزند پسر و دختر پس از جدایی پدر و مادر
حضانت در معنای مراقبت و حفظ از فرزند است و با ولایت گوناگون میباشد.درحالتی که که بابا و مادری از هم غیروابسته شوند معمولا راجع به حضانت فرزند باهم به خلل برمی خورند به همین عامل ضابطه درین خصوص تکلیف را معلوم نموده است و حق تقدم در حضانت پسر و دختر تا 7 ساگی به مامان ودیعت میباشد اما نباید از این نکته نیز غافل شد که در حالتیکه که حضانت مامان به صلاح بچه نباشد دادگاه درین خصوص انجام لحاظ می نماید و چه بسا بنابر مستندات ارائه گردیده و رعایت غبطه و مصلحت بچه حضانت از وی سلب گردد.
نکته:پایین حضانت بودن بچه به وسیله مامان،وظیفه رسمی بابا در مورد پرداخت نفقه را منتفی نمی نماید و بابا همچنان ملزم به پرداخت نفقه فرزند خویش است.
وضعیت حضانت فرزندان بعداز جدایی توافقی
در جدایی توفقی زیرا زوجین با توافق از هم غیر وابسته میشوند معمولا بر رمز مسائل متفاوت بعداز جدایی ازجمله حضانت فرزند نیز به توافق می رسند.صراحت دارد که براساس ضابطه حق تقدم حضانت فرزندان تا 7 سالگی با مامان میباشد البته در جدایی توافقی زوجین ممکن میباشد با توافق یکدیگر بر راز حضانت فرزند بعداز 7 سالگی تا بلوغ فرزند به توافق برسند.چنانچه که توافق انجام یافته در میان زوجین پس از سن 7 سال به مصلحت نوباوه باشد دادگاه به توافق طوجین احرتام نهاده و براساس آن حکم صادر می نماید.
وضعیت حضانت فرزند پس از فوت بابا
ممکن میباشد پدری فوت نماید و بعداز فوت وی مامان و پدربزرگ طفل در زمینهی حضانت فرزند در گیر بحران شوند و همین مورد منجر نگرانی مامان گردد .ضابطه مدنی در ماده 1171 ذکر میدارد:در شکل فوت یکیاز بابا یا این که مامان حضانت با دیگری میباشد.به این ترتیب با فوت گدر مامان حضانت فرزند را برعهده میگیرد،ولی کودک زیر ولایت پدربزرگ خواهد بود که با موضوع حضانت مختلف میباشد.
درصورتی که بابا والا بخواهد از مامان سلب حضانت نماید و کودک را ذیل حضانت خویش قرار دهد باید اثبات نماید محافظت و محافظت مامان به صلاح و مصلحت فرزند وجود ندارد و مامان فاقد صلاحیت ما یحتاج میباشد.
ماده 43 ضابطه هواخواهی خانواده در این زمینه مقرر میدارد که:حضانت فرزندانی که پدرشان فوت گردیده با مامان آنان میباشد مگر آنکه دادگاه به تقاضای البته قهری یا این که دادسـتان، اعطای حضـانت به مامان را بر خلاف مصلحت فرزند تشخیص دهد.
حضانت فرزند پس از تزویج مامان یا این که بابا
حضانت فرزند بعداز وصلت مامان یا این که بابا
در ضابطه مدنی از وصلت دوباره مامان تحت عنوان یکی قوانینی که باعث سلب حضانت از وی میگردد خاطر نموده است ولی در باب بابا حرف به در بین نیامده میباشد و می قدرت استنباط کرد که در شرایطی که که بچه زیر حضانت بابا باشد و بابا دوباره وصلت نماید حضانت از وی سلب نمیشود.
درصورتی که که مامان وصلت دوباره نماید پر و بال سلب حضانت از وی،بچه به حضانت بابا در میاید.
حضانت فرزند نتایج از وصلت موقت
دربارهی حضانت فرزند نتایج از عقد موقت ضابطه مدنی به مانند تزویج دایم مشخص کردن تکلیف نموده است یعنی حضانت فرزند نتیجه ها از وصلت موقت اعم از پسر و دختر تا 7 سالگی با مامان خواهد و بعداز آن ،حضانت و مراقبت با بابا خواهد بود .در شکل تایید حضانت فرزند به وسیله بابا ، دختر تا 9 سالگی و پسر تا 15 سالگی میتوانند ذیل حضانت بابا باشند .
قابل ذکر میباشد که بعداز وصال به سن بلوغ یعنی 9 سال برای دختر و 15 سال برای پسر آنان از حضانت بیرون میشوند و خودشان میتوانند انتخاب نمایند که با کدام یک از پدر و مادر معاش نمایند و دادگاه براساس حیث فرزند و رعایت مصلحت وی حیث خواهد بخشید.
ضوابط نو حالت حضانت فرزند
در ضابطه قدیم حضانت فرزند دختر تا 7 سالگی و فرزند پسر تا 2 سالگی با مامان بود.ولی با اصلاحی که نسبت بهاین حق ساخت شد فرزندان اعم از پسر و دختر تا 7 سالگی پایین حضانت مامان میباشند.
داداپ قابلیت اخذ مشورت کردن حقوقی راجع به زمینه حضانت فرزند از نماینده قانونی مبنا یک دادستانی را برای شما به سادگی مهیا نموده است
سلب حضانت فرزند از بابا یا این که مامان
براساس ماده 1173 ضابطه مدنی اگر که به جهت عدم محافظت و یا این که انحطاط اخلاقی بابا و مادری که فرزند زیر حضانت وی میباشد، صدق جسمی یا این که تربیت اخلاقی فرزند در معرض خطر باشد، دادگاه میتواند با تقاضای فامیل، قیم و یا این که مدیر حوزه قضایی ترتیب موقعیت بهتری را برای حضانت بچه اتخاذ کند. در زیر وضعیت سلب حضانت را ذکر میکنیم:
عدم مواظبت یا این که انحطاط اخلاقی بابا یا این که مامان
اعتیاد زیاد به الکل، مواد مخدر و قمار
معروفیت و سرشناس بودن در خرابی اخلاقی و بی عفتی :چنانچه بابا یا این که مامان دارنده خرابی اخلاقی باشند حضانت از آنها سلب میشود البته خرابی اخلاقی باعث نمیشود که از ملاقات فرزند خویش محروم شوند.
ابتلا به بیماری خل وچل به تشخیص پزشکی رسمی
تکرار ضرب و جرح سوا عرف
سوء استعمال از فرزند یا این که زور وی به ورود به مشاغل ضد اخلاقی مانند خرابی، فحشاء، تکدی گری، قاچاق
جنون مامان
وصلت دوباره مامان:تزویج دوباره مامان در شکل جدایی سبب ساز سلب حضانت میگردد البته در شرایطی که هسمر وی فوت نماید و بعد از فوت همسر خویش وصلت نماید حضانت از وی سلب نمیشود مگر در شکل وجود رعایت غبطه فرزند.
دعوای سلب حضانت فرزند
دعوای سلب حضانت فرزند
سلب حضانت از سرپرست طفل ممکن است البته نیاز به طی فرایند رسمی داراست.بدین ترتیب درحالتی که یک کدام از پدر و مادر نوپا داعیه نماید سرپرست نوباوه صلاحیت و استعداد حضانت را ندارد میتواند با بیان مستندات و برهان رسمی از دادگاه سلب حضانت یا این که کنسل حضانت را تقاضا کند.براساس ماده 1173 ضابطه مدنی مقرر میدارد: هر گاه در تاثیر عدم مواظبت یا این که انحطاط اخلاقی بابا و مادری که نوپا زیر حضانت اوست، صدق جسمانی یا این که تربیت اخلاقی کودک در معرض خطر باشد، محکمه میتواند به تقاضای اقربای نوباوه یا این که به تقاضای قیم وی یا این که به تقاضای مدیریت حوزه قضایی هر تصمیمی که برای کودک مقتضی بداند، اتخاذ نماید.
پروسه سلب حضانت فرزند
براساس ماده 1173 ضابطه مدنی :هرگاه در تاثیر عدم مواظبت یا این که انحطاط اخلاقی بابا یا این که مادری که کودک ذیل حضانت اوست ، درستی جسمانی و یا این که تربیت اخلاقی نوباوه در معرض خطر باشد ، محکمه قادر است به تقاضای اقربای نوباوه یا این که به تقاضای قیم وی یا این که به تقاضای مدیر حوزه قضایی ، هر تصمیمی را که برای حضانت نوپا مقتضی بداند ، اتخاذ نماید.
بنابراین در صورتیکه که مفاد مقرر در ماده 1173 ضابطه مدنی محرز گردد و یااینکه مامان وصلت کند ،هرکدام از زوجین که مصلحت بچه را مدنظر دارااست میتواند با تهیه و تنظیم دادخواست سلب حضانت طرف دیگر را خواهان باشد.آنگاه دادخواست مربوطه را درسامانه حمد تصویب کرده و از روش دادگاه پیگیری های مورد نیاز را جاری ساختن دهد. توصیه میکنیم دراین خصوص قطعا با یک نماینده قانونی خانواده مشاوره فرمایید
ملاقات نوباوه با والدی که حضانت بر عهده وی وجود ندارد؟
حضانت فرزند هنگامی با والدین به طور انفرادی خواهد بود که آن دو در یک جای با هم معاش نکنند و یااینکه توسط جدایی از هم مستقل گردیده باشند.سرپرست فرزند در این حالت بنابر ضابطه باید قابلیت ملاقات فرزند زیر حضانت خویش را با همسر خویش آماده آورد.قابل ذکر میباشد که زیر هیچ قوانینی نمی قدرت شخصی را که فرزند پایین حضانت وی نمیباشد از ملاقات فرزندش محروم کرد مگر از باب مصلحت فرزند آن هم خیر محرومیت بدون نقص بلکه کاهش تعداد و مجال ملاقات.براساس ماده 1174 ضابطه مدنی :درصورتی که که به انگیزه جدایی یا این که به هر جهت دیگر، ابوین کودک در یک خانه سکونت نداشته باشند، هرکدام از ابوین که کودک زیر حضانت وی نمیباشد، حق ملاقات با فرزند خویش را داراست.
آیا امتناع از حضانت فرزند قابلیت و امکان پذیر میباشد؟
همان گونه که ذکر نمودیم حضانت غیر وابسته از اینکه حق پدر و مادر میباشد تکلیف رسمی آن ها نیز میباشد.براین اساس در صورتیکه که مامان از حضانت فرزند سرباززند ،حضانت فرزند برعهده بابا میباشد.حالا در صورتی بابا نیز از حضانت و محافظت فرزند امتناع نماید تکلیف چیست؟!ضابطه دراین خصوص تضمین اجرایی جز جبران ضرر به وسیله بابا آن هم درصورتیکه که تمکن مالی داشته باشد ندارد و بیشتر تضمین اجرای اخلاقی و عاطفی بردوش پدر و مادر است.
نکته:ممکن میباشد عدم تایید حضانت پدر و مادر به جهت انحطاط اخلاقی آنان باشد در این حالت کودک زیر نپهداری سازمان های حمایتی قرار میگیرد.
مدارک مایحتاج برای اخذ حضانت بوسیله نماینده قانونی
برای گزینش نماینده قانونی و مبادرت از روش نماینده قانونی برای اخذ حضانت مبادرت نمائید بایستی مدارکی را به نماینده قانونی تحویل بدهید که بتواند براساس آنها از حق شما در مرجع قضایی حفاظت کرده و همینطور دادخواست ولوایح خویش را براساس آنها تهیه نماید.مدارک موردنیاز از قرار زیر میباشد:
ارائه گواهی تزویج
ارائه مدرک جدایی
ارائه شناسنامه
ارائه کارت ملی
ارائه استعلام پزشکی رسمی
ارائه در خواست استیناف محلی یا این که مستندات تفحص محلی انجام شده
ارائه حیث کارشناسی و یا این که درخواست جلب حیث متخصص
ارائه عامل و مستندات دیگر از قبیل شهید شدن شهود و مطلعین ،قسم و سوگند و...
حضانت از ریشه حضن و به معنای بغل کردن میباشد،کلمه حضانت در عرف نیز به معنای مراقبت و سرپرستی است. البته در اصطلاح حقوقی به معنای حفظ و پناه جسمی و روحی از طفل است.حضانت نوباوه به وسیله پدر و مادر هم حق و هم تکلیف پدر و مادر است بهاین مضمون که علاوه براینکه هر مورد از پدر و مادر حق دارا هستند حضانت فرزند خویش را برعهده بگیرند بوسیله قانونگذار به حفظ نوباوه تکلیف گردیده اند و نمی توانند از ذیل توشه این تکلیف شامه خالی نمایند.این اصلی در ماده 1168 ضابطه مدنی آیتم اعتنا قرار گرفته میباشد براساس این ماده: نگاهداری اطفال هم حق و هم تکلیف ابوین میباشد. فرزندان اناث و ذکور (پسر و دختر)تا سن 7 سالگی زیر حضانت مامان قرار میگیرند همان گونه که میدانید پیش از اصلاح ضابطه احوال به چنین عدم وجود و فرزندان ذکور تا 2 سالگی زیر حضانت مامان بودند.بعد از سپری شد بازه هفت سال حضانت فرزندان تا فرصت بلوغ با بابا است.شاید درخصوص وصلت موقت برای شما این پرسش پیش بیاید که تکلیف حضانت فرزندان نتایج از اینگونه تزویج هایی چه شود؟جواب بهاین پرسش در ضابطه مشخص و معلوم گردیدهاست و عقد موقت در مورد حضانت به مانند عقد دایم است و فرزندان نتایج از اینگونه وصلت هایی تا سن 7 سالگی زیر حضانت مامان بوده و بعد از آن زیر حضانت بابا قرار میگیرند.