سفارش تبلیغ
صبا ویژن

در ارتباط دیون متوفی

 

اشتراک گذاریفیس بوک توییتر لینکدین اشتراک گذاری از روش نشانی اینترنتی چاپ

راهنمای نوشته‌ی‌علمی

سوژه اولیه – استیفاء آیین از ترکه

ماده 225- دیون و حقوقی که به عهده متوفی میباشد بعداز هزینه کفن و دفن و تجهیز متوفی و بقیه هزینه‌های ضروری از قبیل هزینه مراقبت و اداره ترکه بایستی از ترکه داده خواهد شد.

ماده 226- ورثه موظف نیستند غیر از ترکه چیزی به بستانکاران بدهند و چنانچه ترکه برای اداء کل دیون کافی نباشد ترکه مابین تک تک بستانکاران به نسبت طلب آنان تقسیم می شود مگر اینکه آن را فارغ از شرط قبول کرده باشند که در‌این‌صورت‌ بر پایه ی ماده 246 مسئول خواهند بود. در موقع تقسیم دیونی که به موجب مقررات دارنده تقدم و رجحان می باشند رعایت گردد. بستانکاران تحت هر مورد به ترتیب تقدم بر سایر افراد دارا هستند:

 

طبقه نخستین

حقوق کارگرانی که روزمره یا این که هفتگی مزد میگیرند برای برهه زمانی سه ماه پیش از فوت.

دستمزد خدمتگذاران بنگاه متوفی برای دوران شش ماه پیش از فوت.

حقوق و دستمزد خدمه منزل برای بازه زمانی سال انتها پیش از فوت.

طبقه دوم

طلب کسانی که جنس آن ها تحت عنوان ولایت یا این که قیمومت زیر اداره متوفی بوده نسبت به میزانی که متوفی از جهت ولایت و یا این که قیمومت وامدار گردیده‌است.

این نوع طلب در شرایطی‌که دارنده تقدم خواهد بود که موت در عصر قیمومت یا این که ولایت و یا این که در پیاله 1‌سال آن‌گاه واقع گردیده باشد.

 

طبقه سوم

طلب پزشک معالج و داروفروش و مطالباتی که به مصرف مداوای متوفی و خانواده‌اش در کاسه سال پیش از فوت رسیده میباشد.

 

طبقه چهارم

نفقه زن بر اساس ماده 1206 ضابطه مدنی.

مهریه زن تا واحد سنجش ده هزار ریال.

طبقه پنجم

بقیه بستانکاران

 

ماده 227- در‌صورتی‌که چیزی از ترکه در مقابل فقهی رهن باشد مرتهن نسبت به فرآورده مدیون بر بقیه بستانکاران مقدم میباشد و در شرایطی که بهای جنس وامدار از طلب مرتهن زاید باشد مقدار زاید مابین بستانکاران تقسیم می شود و در حالتی‌که کمتر باشد مرتهن نسبت به مانده طلب خویش مانند بقیه بستانکاران خواهد بود.

ماده 228- ورثه میتوانند دیون را از ترکه یا این که از جنس خویش ادا کنند.

ماده 229- تصرفات ورثه در ترکه از قبیل فروش و صلح وهبه و غیره نافذ وجود ندارد مگر پس از اذن بستانکاران و یا این که اداء دیون.

ماده 230- ورثه در مقابل بستانکاران ضمانت کننده نقص یا این که تلف ترکه نیستند مگر اینکه نقص یا این که تلف مستند به تقصیر آن ها باشد.

ماده 231- دیون موجل متوفی بعداز فوت حالا می گردد.

ماده 232- دعوی بر میت اعم از آیین یا این که عین بایستی به طرفیت ورثه و یا این که وکیل آنان اقامه گردد هر یکسری ترکه در ید وارث نباشد لیکن مادامی که ترکه به دست آن‌ها نرسیده میباشد مسئول اداء دیون نخواهند بود.

ماده 233- ثابت دعوی به طرفیت برخی از ورثه نسبت به سهم به عبارتی بعض اثر گذار میباشد و وراث دیگر که طرف دعوی نبوده میتواند بر حکمی که به طرفیت بعضا از ورثه صادر گردیده اعتراض کند.

ماده 234- ورثه می توانند برای ثابت طلب یا این که حقی برای متوفی اقامه دعوی نمایند هر تعدادی بعداز ثبوت حق چیزی عاید آنان نشود مثل اینکه آئین متوفی مستغرق ترکه وی باشد.

ماده 235- بستانکار از متوفی نیز در صورتی‌که که ترکه به مقدار کافی برای اداء آیین در ید ورثه نباشد، میتواند بر هر کس اورا مرهون متوفی میداند یا این که ادعا دارد که مالی از ترکه متوفی در ید اوست اقامه دعوی نماید.

ماده 236- در زمینه‌ی ماده قبلی در‌حالتی که طلب از متوفی محرز نباشد مدعا می بایست طلب خویش را از متوفی به طرفیت ورثه ثابت و بعداز آن دعوی خویش را بر هر کس وامدار متوفی یا این که مالی از متوفی نزد وی می داند، اقامه نماید و قادر است بر هر دو در یک دادخواست اقامه دعوی کند.

ماده 237- در مواقعی که برای اداء دیون متوفی وصی معلوم گردیده است ثابت آئین به طرفیت وصی و ورثه گردد.

ماده 238- درخصوص ترکه متوفای بلاوارث که مدیریت ترکه مشخص می‌گردد ثابت آیین به طرفیت مدیریت ترکه می گردد.

ماده 239- در دعاوی درخصوص عین، طرف دعوی کسی میباشد که عین در مشت اوست خواه وارث باشد یا این که غیر وارث، مگر اینکه آن کس پایگاه باشد که عین جزو ترکه میباشد در‌این حالت مدعا می بایست برای ثابت ادعای خویش بر آحاد ورثه اقامه دعوی کند.

ماده 240- ورثه متوفی می توانند ترکه را قبول کرده که دیون متوفی را بپردازند و یا این که ترکه را واگذار و رد نمایند که به بستانکاران داده گردد و نیز میتوانند قبول یا این که رد خویش را مشروط به تحریر ترکه کنند و بعد از تحریر ترکه دیون و ترکه را بر اساس شکل تحریر قبول یا این که رد کنند و یا این که تصفیه ترکه را از دادگاه بخواهند.

ماده 241- قیم محجور و امین غائب نمی‌توانند ترکه و دیون را به صورت مطلق قبول کنند البته میتوانند بر پایه ی شکل تحریر ترکه قبول نمایند.

 

سوژه دوم – قبول ترکه

ماده 222- قبول ترکه ممکن میباشد مصرح باشد یا این که ضمنی.

قبول مصرح آن میباشد که به موجب گواهی قانونی یا این که معمولی قبول خویش را به دادگاه اگاهی بدهند.

قبول ضمنی آن میباشد که عملیاتی در ترکه نایند که کشف کننده از قبول ترکه و اداء دیون باشد از قبیل بیع و صلح وهبه و رهن و امثال آن که به صورت وضوح کشف از قبول ترکه کند.

ماده 223- مراقبت ترکه و توده‌آوری درآمد و وصول مطالبات و به صورت مجموع اقدامات در ارتباط اداره ترکه کشف کننده از قبول آن نخواهد بود.

ماده 224- در حالتی‌که چیزی از ترکه در معرض تلف بوده یا این که محافظت آن محتاج به هزینه‌ای باشد که متناسب با بهای آن وجود ندارد وارث می تواند آن را بفروشد و این فعالیت قبول ضمنی ترکه محسوب نمی شود.

و همینطور چنانچه که برای هزینه کفن و دفن میت و هزینه ضروری دیگر، فروش قسمتی از ترکه مورد نیاز باشد این کار قبول ضمنی ترکه محسوب وجود ندارد.

ماده 245- در حالتی‌که وارثی پیش از قبول یا این که رد ترکه فوت نماید ورثه آن وارث به مکان وی می توانند ترکه را قبول یا این که رد کنند.

ماده 246- هر گاه بعضا از ورثه ترکه را قبول و برخی رد کنند ترکه بایستی تحریر خواهد شد و بعداز تحریر هم میتوانند قبول یا این که رد کنند.

ماده 247- وارثی که ترکه را قبول نموده است مادامی که تصرف در ترکه نکرده قادر است رد کند.

ماده 248- در‌حالتی که که ورثه ترکه را قبول کنند هرکدام مسئول اداء مجموع دیون به نسبت سهم خواهند بود مگر اینکه اثبات نمایند دیون متوفی زاید بر ترکه بوده یا این که اثبات نمایند که بعد از فوت متوفی ترکه سوای تقصیر آنان تلف گردیده و باقی‌مانده ترکه برای پرداخت دیون کفاف نمی دهد که در این‌حالت نسبت به زائد از ترکه مسئول نخواهند بود.

 

سوژه سوم- رد ترکه

ماده 249- وارثی که ترکه را رد می‌نماید می بایست کتباً یا این که شفاهاً به دادگاه استحضار بدهد، استحضار سابق الذکر در دفتر کار مخصوصی تصویب شود این رد نباید آویزان یا این که منوط باشد.

ماده 250- رد ترکه بایستی در برهه زمانی یک ماه از تاریخ اگاهی وارث به فوت مورث به کار آید در حالتی که در دوران نامبرده رد ترکه به شغل نیاید در حکم قبول و مشتمل بر ماده 248 خواهد بود.

ماده 251- در‌صورتی‌که که ترکه تحریر گردیده باشد زمان ذکر شده فوق از تاریخ ابلاغ خاتمه تحریر ترکه به وارث آغاز می‌گردد.

ماده 252- در‌حالتی که وارثی پیش از رد ترکه فوت گردد حق رد به ورثه وی منتقل می‌گردد.

ماده 253- در‌حالتی که وارث بهانه موجهی برای عدم اظهار رد در دوران مقرر داشته باشد دادگاه قادر است مهلت ذکر شده را تمدید یا این که تجدید نماید.

ماده 254- هر گاه آحاد ورثه ترکه را رد کنند در حکم ترکه متوفای بلاوارث بوده و بر پایه ی قانون ها فصل هشتم این باب کردار می گردد لیکن در‌حالتی که از دیون متوفی زائدی بماند کالا ورثه خواهدبود.

 

سوژه چهارم- قبول دیون مبتنی بر شکل تحریر ترکه

ماده 255- در‌صورتی‌که که ورثه تنها بر اساس شکل تحریر، ترکه و دیون را قبول نمایند بایستی در کاسه برهه زمانی یک ماه از تاریخ فوت مورث، این مقاله را به دادگاه نصیب اگاهی دهند دراین‌صورت ورثه ملزمند که دیون متوفی را نزدیک به شکل ترکه بپردازند هر چندین بعداز تهیه و تنظیم شکل تحریر ترکه ادعای طلب گردیده باشد.

ماده 256- استحضار ذکر شده فوق در صورتیکه موءثر میباشد که تا قبل از اینً ترکه تحریر گردیده یا این که بعداً تحریر خواهد شد.

ماده 257- پس از تحریر ترکه نیز ورثه میتوانند در پیاله یک ماه از تاریخ اگاهی به خاتمه تحریر ترکه قبول یا این که رد خویش را اظهار کنند و دادگاه نصیب قادر است به حسب اقتضاء این زمان را خاطر نماید.

ماده 258- در صورتی‌که که بعضا از ورثه ترکه را قبول کرده و بعضا رد کنند وارثی که ترکه را قبول نموده است اقدامات لازمه را برای اداره ترکه و اداء دیون و دستمزد و وصول مطالبات و غیره جاری ساختن می دهد و وارثی ه ترکه را رد نموده است حق هیچگونه اعتراضی به عملیات وی ندارد لیکن در صورتی بعداز تصفیه ترکه چیزی از ترکه بماند سهم‌الارث وارثی که ترکه را رد نموده است به وی داده شود.

دراین‌صورت وارثی که ترکه را قبول کرده، در قبال زحمتی که برای اداره کردن ترکه نسبت به سهم سایرین متحمل گردیده مستحق حقوق و دستمزد خواهد بود. تشخیص واحد سنجش حقوق در شکل عدم تراضی با دادگاه میباشد.

ماده 259- در شکل تحریر ترکه وارثی که در بازه مقرر قبول یا این که رد خویش را اظهار نکرده باشد در حکم کسی میباشد که مبتنی بر شکل تحریر ترکه دیون را قبول کرد‌ه باشد.

 

سوژه پنجم- تصفیه

ماده 260- هدف از تصفیه ترکه انتخاب دیون و دستمزد بر عهده متوفی و پرداخت آن‌ها و بیرون کردن آیتم وصیت از ما شکاف میباشد.

ماده 261- وصی و هرکدام از ورثه می توانند از دادگاه کتباً تصفیه ترکه را بخواهند.

ماده 262- هر گاه بعضا از ورثه ترکه را قبول کرده باشند بقیه ورثه نمی‌توانند تصفیه ترکه را بخواهند.

ماده 263- دادگاه نصیب بعداز درخواست تصفیه منتهی تا یک هفته، یک یا این که یک‌سری نفر را به سمت مدیریت تصفیه مشخص می‌کند و آنان پایین حیث دادرس کارها تصفیه را اجرا می دهند و در شرایطی که اداره تصفیه در محل جانور باشد آن را به اداره نامبرده مراجعه می‌کنند.

اداره تصفیه قادر است یک یا این که یکسری نفر را به سمت مدیریت تصفیه مشخص کند که ذیل حیث آن‌ها کارها تصفیه را ایفا دهند.

ماده 264- در صورتیکه که متوفی، وصی برای اداره اموال داشته باشد، فرمان تصفیه به وصی واگذار میگردد.

ماده 265- گلایه از عملیات مدیریت تصفیه، درباره‌ی دادگاهی میباشد که رئیس تصفیه را مشخص و دادرس به حسب اقتضاء آیتم فرمان ما یحتاج به مدیریت تصفیه میدهد و نیز قادر است رئیس تصفیه را تغییر و تحول دهد.

ماده 266- بعد از انتخاب رئیس تصفیه، اموال به رئیس تصفیه بهترین وکیل مشهد

 

 تسلیم می‌گردد و در صورتی‌که که ترکه تحریر نشده باشد بر پایه ی فصل چهارم این باب تحریر میشود.

ماده 267- بعد از انتخاب دستمزد و دیون متوفی و پرداخت آن و اخراج آیتم وصیت در شرایطی‌که از ترکه چیزی باقی بماند، باقیمانده ترکه به ورثه داده می شود.

ماده 268- مدیریت تصفیه بایستی مطالبات متوفی را وصول و از حاد و ضایع شدن اموالی که در معرض فساد و تضییع میباشد دوری کرده و آنان‌را به فروش برساند، در نگاهداری اموال مواظبت نموده و تعمیرات ضروری اموال غیر منقول را بنماید، از تعطیل کارگاه و یا این که تجارتخانه متوفی در‌حالتی که که دایر باشد دوری نماید. درآمد ترکه و کالا را گردآوری‌آوری نموده و حیث به مقتضیات انبار کند و یا این که به فروش برساند، مواد نخستین را که برای دائر ماندن بنگاه صنعتی و بازرگانی متوفی مورد نیاز میباشد علم آموزی یا این که تجدید نماید.

ماده 269- رئیس تصفیه همه اقداماتی که برای اداره ترکه مورد نیاز میباشد به فعالیت میاورد البته نباید از حدود اقداماتی که عادتاً برای اعمال ماموریت وی مورد نیاز بوده بیرون گردد.

ماده 270- پس از تحریر ترکه، مدیریت تصفیه زمانی را برای استیناف انتخاب و به ورثه و بستانکاران و افراد ذی نفعی که خویش را معرفی کرده‌اند اگاهی میدهد که در وقت مشخص و معلوم حاضر شوند.

ماده 271- مدیریت تصفیه در وقت مقرر آغاز به تفحص نموده و بعداز بازرسی، همگی دیون و حقوقی را که به ترکه وابستگی میگیرد تادیه می‌کند.

ماده 272- بستانکاری که در موعد مقرر برای تحریر ترکه خویش را معرفی نکرده یا این که بعد از معرفی، طلب وی تصدیق نشده باشد می تواند در دادگاه صلاحیتدار تا پاره ای که از ترکه به ورثه داده گردیده است بر ورثه اقامه دعوی کند و در شرایطی که چیزی به ورثه نرسیده یا این که آنچه رسیده میباشد کافی برای تادیه طلب نباشد، میتواند بر بستانکاران دیگر که ترکه به آن ها داده گردیده جهت دریافت حصه غرمائی خویش اقامه دعوی کند.

ماده 273- هر کس ادعای طلبی نموده و طلب وی تصدیق نشده باشد و نیز هر که طلب وی کسر گردیده یا این که حق رهن یا این که حق رجحان وی مراد نشده قادر است در دادگاه صلاحیت‌دار اقامه دعوی کند.

ماده 274- تصفیه ترکه متوفی، در شرایطی‌که که متوفی تاجر باشد تابع قانون ها تصفیه کارها تاجر متوقف میباشد.

ماده 275- فروش اموال متوفی به به وسیله مدیریت تصفیه بایستی به روش مزایده باشد مگر اموالی که دارنده نرخ معینی میباشد یا این که تک تک افراد ذی عایدی در بها آن موافق باشند، ترتیب مزایده در آیین‌طومار وزارت دادستانی معلوم می شود.